Diensten van Schiedam Oost

Ontdekt diensten van lokale organisaties

Advies

Gratis advies energiebesparing

De prijzen van elektriciteit en gas zijn hoger dan ooit. Hét moment dus om je huis energiezuiniger te maken. Met een paar eenvoudige maatregelen bespaar je al flink op je energierekening. De eerste winst zit 'm in iets dat niet kost: je gedrag aanpassen. Laat geen onnodig licht branden en zet de verwarming laag of uit in kamers die je niet of nauwelijks gebruikt. Sluit alle tussendeuren om de warmte binnen te houden. Daarnaast verdienen relatief kleine investeringen in bijvoorbeeld tochtstrips, een brievenbusborstel en ledlampen zich al snel terug.

Als je een koopwoning hebt en bereid bent om te investeren, dan maak je grote stappen met vloer-, gevel of dakisolatie, HR-glas en een zuinigere ketel.

Gratis advies

Wil je je energieverbruik verminderen maar weet je niet hoe je dat aanpakt? De energiecoach helpt je graag op weg. Hij loopt samen met jou een rondje door je huis en geeft allerlei tips en adviezen, rekening houdend met jouw wensen en mogelijkheden. Het advies is volledig gratis, vrijblijvend en 100% onafhankelijk. Na afloop bepaal je zelf met welke tips je aan de slag gaat en wanneer.

Wie zijn de energiecoaches?

Energiecoaches zijn Schiedammers met verstand van duurzaamheid die hun kennis graag delen met stadsgenoten. Inwoners van Schiedam (huiseigenaren en huurders) kunnen gratis van hun diensten gebruikmaken. Een afspraak maken kan op de website van Energiek Schiedam: www.energiekschiedam.nl/coach

Prijs

Gratis

Peuterconsulenten

De peuterconsulenten van Aanzet begeleiden ouders van peuters met een vve indicate bij de inschrijving voor peuteropvang. Zij informeren ouders over de educatieve voorzieningen in de wijk en leggen contact met andere organisaties.

VoorleesExpress

De VoorleesExpress is een landelijk initiatief dat ervoor zorgt dat kinderen met een dreigende taalachterstand, extra aandacht krijgen door middel van voorlezen en taalspelletjes. Stichting Aanzet coördineert de VoorleesExpress in Vlaardingen en Schiedam.

De VoorleesExpress is bedoeld voor kinderen van twee tot en met acht jaar die de Nederlandse taal (nog) niet goed beheersen. Gedurende twintig weken komt een vrijwilliger van de VoorleesExpress bij een gezin thuis om voor te lezen en taalspelletjes te spelen. De vrijwilliger betrekt de ouders bij de activiteiten. Ouders krijgen inspiratie om zelf ook met voorlezen en taalontwikkeling aan de slag te gaan. Een bezoek aan de bibliotheek hoort erbij.

Lessen genderdysforie voor het basisonderwijs

Bij het boek: Treiterkoppen, kangoeroes en geheimen van Carolien Kruijs heeft Schiedams LEF lessen gemaakt over genderdysforie. Uit onderzoek blijkt dat veel transgenders vanaf jonge leeftijd al weten dat zij zich anders voelen dan het geslacht dat ze hebben gekregen. Om deze kinderen te helpen, heeft Schiedams LEF lessen gemaakt om meer uitleg aan de klas te geven over genderdysforie.

Het Geboortespel

Het Geboortespel is door Schiedams LEF bedacht en ontwikkeld. Het doel van het spel is de deelnemers te laten ervaren dat het geen keus is hoe je geboren wordt. Ben je bij je geboorte een jongen/meisje/hetero/homo/bi/transgender/rijk/arm/Moslim/Christen of atheïst?

Als iets duidelijk wordt bij het Geboortespel, dan is het dat dit factoren zijn die je als baby niet zelf kunt bepalen.

Tijdens een gastles op het voortgezet onderwijs of het MBO/HBO wordt het Geboortespel gebruikt om (seksuele) diversiteit op een interactieve manier bespreekbaar te maken. Na afloop zijn de leerlingen vaak erg enthousiast en hebben zij meer inzicht gekregen in de gevoelswereld van mensen die anders zijn dan zijzelf.

Het spel kan professioneel begeleid worden door een medewerker van Schiedams LEF. Het is ook mogelijk om een docententeam te trainen om zelf met dit spel te gaan werken.

LEF-kist

Voor het basisonderwijs heeft Schiedams LEF een LEF-kist ontwikkeld. De LEF-kist bevat een lespakket, leesboeken en prentenboeken, die het onderwerp diversiteit op een luchtige wijze bespreekbaar maken.

Het lespakket bestaat uit vijf lessen per groep, startend in groep 1-2 en eindigend in groep 8. De leerkrachten kunnen deze lessen zelf aan hun klas geven. De lessen gaan over diversiteit, liefde, vriendschap en over het LEF hebben om jezelf te zijn en voor een ander op te komen.

Elke les is zorgvuldig afgestemd op het niveau van de groep.

Voordat de scholen actief met de LEF-kist aan de slag gaan, geeft Schiedams LEF in een docentenbijeenkomst uitleg over de LEF-kist. Hierbij wordt het geboortespel gespeeld, waarmee de docenten meer achtergrondinformatie krijgen over diversiteit.

De lessen zijn kort, simpel en duidelijk beschreven zodat de leerkrachten niet veel tijd kwijt zijn aan de voorbereidin

Buurtschuur

De Buurtschuur is een werkplaats voor "schuurloze" buren. Heb je zelf geen schuur en/of gereedschap, dan kun je je klusje bij ons komen doen. Pottenbakken, lassen, meubelmaken of fietsmaken, het is ons nooit te gek. We beschikken over de meest gangbare machines en gereedschappen. Voor het gebruik van een werkplek vragen wij een vergoeding per dagdeel. Het is ook mogelijk om een werkplek te gebruiken tegen het leveren van een tegenprestatie.

Klussendienst

De Buurtwerkplaats Klussendienst voert kleine klussen uit bij bewoners die het zelf niet kunnen en hiervoor geen normale vakman in kunnen schakelen. Hiervoor vragen wij een kleine vergoeding. Het is ook mogelijk om in overleg een tegenprestatie te leveren. Via het WOT kun je ook een kluskaart aanvragen waarmee de klus kosteloos wordt uitgevoerd. Neem gerust contact op; "kan niet kennen wij niet", we vinden altijd wel een manier om je te helpen!
Zoom